Βηματικούς (stepper) κινητήρες ή servo?
Η λύση για εμάς είναι μόνο servo. Τρεις είναι οι κύριες διαφορές τους. Πρώτων τα servo έχουν τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους βηματικούς. Δεύτερον έχουν 7 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δίνουν feedback, επικοινωνούν δηλαδή με το κοντρολ του μηχανήματος και επαληθεύουν την θέση τους. Αν δηλαδή δώσουμε μία εντολή να κινηθούν 1 μέτρο, το servo δεν θα σταματήσει να κινείται μέχρι να φτάσει σε απόσταση 1ος μέτρου. Μόλις φτάσει θα ¨ενημερώσει¨ το κοντρολ ότι έφτασε. Σε αντίθεση με τους βηματικούς οι οποίοι κινούνται τυφλά! Αν ένας βηματικός κινητήρας πάρει εντολή να κινηθεί 1 μέτρο και αντιμετωπίσει κάποιο εμπόδιο ή θα χάσει κάποια βήματα ή θα σταματήσει σε εκείνο το σημείο με αποτέλεσμα να μην φτάσει στο 1 μέτρο. Το κοντρολ όμως θα νομίζει ότι ο βηματικός κινητήρας κάλυψε απόσταση ενός μέτρου.
Servo DC ή AC?
Τα servo έχουν πολλές κατηγορίες και ποιότητες. Ένας μεγάλος διαχωρισμός είναι μεταξύ αυτών που κινούνται με συνεχές ρεύμα και αυτών που κινούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα. Στην LnV-CnC χρησιμοποιούμε μόνο επώνυμα AC (εναλλασσόμενου ρεύματος) servo τα οποία αποδίδουν μεγαλύτερη δύναμη πιο άμεσα και μπορούν να υποστηρίξουν πιο απότομες και με μεγαλύτερη ακρίβεια εναλλαγές κατεύθυνσης. Σαφώς το κόστος των AC είναι υπερδιπλάσιο διπλάσιο σε σχέση με των DC servo.
Ακρίβεια θεωρητική – πραγματική ?
Θεωρητική είναι η ακρίβεια η οποία προκύπτει μόνο από μαθηματικούς τύπους και αναφέρεται στην μικρότερη μετακίνηση την οποία μπορεί (θεωρητικά) να κάνει ο κάθε άξονας του μηχανήματος. Συνήθως είναι ένα εξωπραγματικά μικρό νούμερο σε σύγκριση με την πραγματική ακρίβεια και αναφέρεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και παραπλάνησης. Η ακρίβεια αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τους παράγοντες: θερμοκρασία, μηχανικός τζόγος. Μηχανικοί τζόγοι υπάρχουν σε όλα τα εξαρτήματα. Ακόμα και τα μέρη ενός ρουλεμάν, όσο ποιοτικό κι αν είναι, έχουν ένα τζόγο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργιά του. Παράδειγμα: έχουμε ένα κινητήρα servo με 4000ppr (4000 σημεία ανά περιστροφή) και τον συνδέουμε με κοχλία με βήμα 5mm. Η θεωρητική ακρίβεια που θα πάρουμε είναι 5mm / 4000ppr = 0,00125mm. Η ακρίβεια αυτή είναι αναλυθείς γιατί δεν έχουμε συνυπολογίσει τζόγο μεταξύ κοχλία – περικοχλίου, τζόγο μεταξύ της σύνδεσης του κινητήρα με τον κοχλία και το σφάλμα θέσης του κινητήρα το οποίο αν και απειροελάχιστο είναι υπολογίσιμο σε ένα σωστό υπολογισμό.
Η πραγματική ακρίβεια είναι ένα νούμερο που προκύπτει από μετρήσεις επί των προϊόντων που έχει παράγει ένα μηχάνημα. Στους πίνακες με τα στοιχεία των μηχανημάτων μας θα δείτε να αναγράφεται ξεκάθαρα τόσο η πραγματική όσο και η θεωρητική ακρίβεια ώστε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους πελάτες (με την πραγματική ακρίβεια) αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό (με την θεωρητική ακρίβεια).
Σιδηροκατασκευή ή αλουμινοκατασκευη?
Όταν αναφερόμαστε σε ένα μηχάνημα το οποίο θα είναι εργαλείο δουλειάς και όχι μια ευχάριστη απασχόληση στον ελεύθερο μας χρόνο τότε η σιδηροκατασκευή είναι μονόδρομος. Στην LnV-CnC χρησιμοποιούμε ειδικής σκληρότητας χάλυβα τον οποίο συγκολλούμε σε μηχάνημα αυτόματης συγκόλλησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε μεγάλη ακαμψία η οποία διατηρείτε με την πάροδο του χρόνου.
Οι αλουμινοκατασκευές δεν προσδίδουν την απαιτούμενη ακαμψία στο μηχάνημα. Το μηχάνημα είναι ευάλωτο στις αλλαγές θερμοκρασία με άμεση επίπτωση στην ακρίβεια. Ακόμα το αλουμίνιο σκεβρώνει με την πάροδο του χρόνου και δημιουργούνται προβλήματα ομαλής κύλισης και ακρίβειας. Τα περισσότερα εξαρτήματα, ακόμα και βασικά μέρη του σκελετού είναι βιδωμένα και όχι κολλημένα. Η πάκτωση (βίδωμα) δεν αποσβένει τις δονήσεις που δημιουργούνται κατά την λειτουργία του μηχανήματος από την επεξεργασία του υλικού με αποτέλεσμα ένα κακής ποιότητας φινίρισμα συγκριτικά με την σιδηροκατασκευή.
Κίνηση με ιμάντες?
Στα μηχανηματά μας δεν χρησιμοποιούμε ιμάντες οι ο ποίοι θέλουν συχνό τέντωμα και η ελαστικότητά τους δεν αφήνει το μηχάνημα να δουλέψει με ταχύτητα και να κάνει εναλλαγές κατεύθυνσης με ακρίβεια.
Είναι ύποπτη η απουσία video με επεξεργασίες?
Γνώμη μας είναι πως πριν επενδύσετε κάποια χρήματα σε κάποιο μηχάνημα πρέπει να το δείτε να δουλεύει. Γι αυτό και στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε βίντεο με επεξεργασίες τα οποία είναι σε πραγματικό χρόνο και χωρίς να έχουμε σβήσει τους ήχους του μηχανήματος ώστε να μπορεί ο θεατής να διαπιστώσει την ομαλή λειτουργία του μηχανήματος αλλά και αν το βίντεο είναι σε πραγματικό χρόνο. Ακόμα με το πέρας την επεξεργασίας μετράμε με παχύμετρο ακριβείας ώστε να διαπιστωθεί η ακρίβεια του μηχανήματος. Να είστε καχύποπτοι με ιστοσελίδες κατασκευαστών οι οποίοι δεν δείχνουν τα μηχάνημα τους εν ώρα λειτουργίας, που βάζουν τραγούδια κατά την διάρκεια της επεξεργασίας και που δεν μετρούν το τεμάχιο μετά το πέρας της επεξεργασίας με σωστά μηδενισμένο παχύμετρο.
Μια σωστή σταθερή μεταλλική κατασκευή όπως είναι γνωστό απαιτεί απαραίτητα τον σχεδιασμό μέσω ειδικού προγράμματος και εν συνεχεία τον υπολογισμό των δυνάμεων που θα ασκηθούν σε αυτή μέσω του ιδίου ή άλλου προγράμματος ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυνάμεις αυτές ή στις πιέσεις που θα ασκηθούν και να μείνει αμετάβλητη (για παράδειγμα τα μεταλλικά κτήρια ακόμη και το γκαράζ του αυτοκινήτου μας).
Εάν τώρα προσθέσουμε στην μεταλλική αυτή κατασκευή και τον παράγοντα των κινούμενων τμημάτων (όπως αυτά βρίσκονται σε ένα μηχάνημα) αμέσως πολλαπλασιάζουμε τον βαθμό δυσκολίας σχεδιασμού και σωστής λειτουργίας της κατασκευής μας.
Τέλος προσθέτοντας και τον παράγοντα ‘’ακρίβεια’’ (που απαιτείται σε ένα μηχάνημα) γίνεται αμέσως αντιληπτό και κατανοητό πως η κατασκευή ενός σωστού και παραγωγικού χωρίς προβλήματα μηχανήματος CNC δεν είναι απλή υπόθεση.
Για την διασφάλιση της ποιότητας των μηχανημάτων μας χρησιμοποιούμε ειδικό πρόγραμμα για τον σχεδιασμό όλου του μηχανήματος έτσι όπως πραγματικά θα είναι (όταν κατασκευαστή) συμπεριλαμβανομένων και των επιμέρους εξαρτημάτων του όπως βίδες, στραντζαριστές λαμαρίνες, μοτέρ κίνησης, κλπ..
Εκτός από τους φυσικομαθηματικούς υπολογισμούς που πραγματοποιούμε κατά την διαδικασία επιλογής των υλικών, σημαντικό ρόλο παίζει και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε στο οποίο τοποθετούμε τα τεχνικά και δυναμικά χαρακτηριστικά των υλικών (για παράδειγμα δυνάμεις αντοχείς στην στρέβλωση για τους κοιλοδοκούς, αντοχή των ρουλεμάν σε NEWTON και πολλά ακόμη) έτσι ώστε κατά την διαδικασία προσομοίωσης της λειτουργίας του μηχανήματος το πρόγραμμα αναλαμβάνει σύμφωνα πάντα με τις παραμέτρους που ορίσαμε να πραγματοποιήσει περίπλοκους υπολογισμούς, τα αποτελέσματα των οποίων είναι κρίσιμα για την τελική προώθηση στην παραγωγή του μηχανήματος ή την τροποποίησή του με αντικατάσταση των υλικών - εξαρτημάτων τα
Στην συνέχεια κατασκευάζεται το πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο υποβάλετε σε δοκιμές πραγματικής λειτουργίας, τα αποτελέσματα των δοκιμών γίνονται αντιπαραβολή με τα αποτελέσματα του προγράμματος ώστε να διερευνηθούν οι τυχών αποκλίσεις των αποτελεσμάτων.
Σημαντικό παράγοντα στην κατασκευή των μηχανημάτων μας παίζει η ασφάλεια.
Ασφάλεια προς αποφυγή ατυχημάτων που θα μπορούσαν να συμβούν στον χώρο εργασίας.
Γι αυτό και τα μηχανήματά μας διαθέτουν δήλωση συμμόρφωσης ή πιστοποιητικό CE.
Για όσους δεν γνωρίζουν η πιστοποίηση CE είναι απαραίτητη σε όλα τα προϊόντα, ιδιαίτερα δε σε μηχανήματα αυτού του τύπου (CNC), έχει θεσπιστεί δε με αυστηρότατους όρους από την ευρωπαϊκή ένωση.
Αγοράζοντας μηχάνημα που διαθέτει πιστοποιητικό CE η επιχείρηση διασφαλίζεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο σε μηχανολογικό όσο και σε ηλεκτρολογικό επίπεδο προς αποφυγή ατυχήματος.
Να σημειώσουμε πως το πιστοποιητικό CE μπορεί να ζητηθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά την διαδικασία ελέγχου από κρατικό κλιμάκιο.
Μηχανήματα που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό CE εγκυμονούν κινδύνους προς τον χειριστή